IBM Watson Laboratórium a Columbia Egyetemen

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/watsonlab.html

IBM Watson Lab #1: 612 West 116th Street

1945-1970.

IBM Watson Lab #2: 612 West 115th Street

1953-1970.

Az IBM 1945. február 6-án, a második világháború utolsó hónapjaiban megalapította Watson Tudományos Számítástechnikai Laboratóriumát a Columbia Egyetemen, hogy először számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtson a szövetségeseknek, majd az egész világon előmozdítsa a tudományos számítástechnika csúcsát. Történetét a The IBM Watson Laboratory at Columbia University: A History című könyve meséli el, Jean Ford Brennan, IBM, Armonk NY (1971), és a Columbia University Computing History webhelye, amelynek ez egy aloldala, valamint a Herb. Grosch könyve: SZÁMÍTÓGÉP .

A Watson Lab alapítója és igazgatója Wallace Eckert , a Columbia csillagászat professzora volt , aki korábban az 1930-as években megalapította és működtette a világ első tudományos számítástechnikai laboratóriumát Pupin Hallban , a háború alatt pedig az Egyesült Államok Tengerészeti Obszervatóriumának Tengerészeti Almanach Irodájának igazgatója volt. A Watson Lab a Columbia Egyetem tanszéke volt, ahol tudományos kurzusokat tartottak és támogatták a PhD téziseket. A Watson Lab munkatársai kinevezéseket tartottak a Columbia oktatóinak, a Watson Lab pedig hozzáférést és képzést biztosított a számítástechnikai gépekhez a Columbia kutatói számára, mielőtt a Columbia saját számítógépekkel rendelkezett volna. Az első számítógépes kurzusokat itt és az egyetemen tartották a Watson Lab tudósai.

Számos történelmi számítógépet terveztek és/vagy gyártottak a Watson Labban, köztük az SSEC-t (1948, vitathatatlanul a világ első valódi számítógépe); NORC (1954, az első szuperszámítógép); és az IBM 610 (1956, az első személyi számítógép). Eckert az SSEC-t használta a Hold körüli pálya számításaihoz, amelyek az Apollo Hold-küldetéseket irányítják . A Watson Labban számos egyéb tudományos munka is zajlott, különösen a fizika, a molekuláris kémia és a termodinamika területén.

1970-ben az IBM áthelyezte Watson Laboratóriumát a New York állambeli Yorktown Heights -be , és a két "612" épületet Columbiára hagyta; a 116. utcai épület ma Casa Hispanica, a 115. utcai épületben pedig 1970 óta részben vagy egészben a Columbia Computer Center foglalta el, annak számos inkarnációja, névváltoztatása és átszervezése során.

Lásd még: Watson Lab Gallery (1945-59)